четвртак, 10. август 2017.

Celava torta



Nesto lagano i brzo a ukusno za ove letnje dane dok jos uvek ima puno raznog voca.

Pronadjeno na sasvim slucajno na blogu Sase Luketin   Izgledala je drugacije nego ostale torte...
Delovalo je lagano a izgled lep
Pratila sam sastojke u receptu ali sam je napravila na svoj nacin.
Neznam odakle naziv " celavica" ali moje misljenje je da je zato sto torta nije bila nafilovana sa strane pa je dobila to ime .Moracu gospodji koja je napisala recept da se zahvalim i ujedno da je pitam zasto se bas tako zove ...ako ne zaboravim
Tako da joj necu menjati ime mnogo ostace tako kako jeste Trazeci po internetu nisam ni jednu drugu tortu pod tim imenom nasla  Mozda se negde zove drugacije....
Ja je isto nisam mnogo spaklala vec samo malo lagano odozgo da ne bude bas prazna ali ne i previse






Potreban materijal za biskvit je

4 jaja
4 kasika vruce vode
200 grama secera u prahu
Vanilin secer
½ kesice pudinga od vanile
200 grama brasna
1 kasicica praska za pecivo

Postupak


Penasto umutiti jaja pa dodati vrelu vodi  Nastavite mucenje dok ne dobijete gustu i veliku penu od jaja

Tome dodavati secer i vanilin secer
Polako dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i pudingom
Formu / pleh velicine 30 x 40 obloziti pek papirom
Zagrejati rernu na 175 stepeni

Peci u vec zagrejanoj rerni  nekih 10 do 12 minuta dok ne porumeni
Izvadite pleh sa biskvitom i ostavite da se ohladi

Hladni biskvit pokidajte rukama na vece i manje komade ( kao na slici dole)








Krema;

2½ pudinga ( ta polovina je od ostatka u kesici) od vanile ( ja sam imala karamel)
1 litra mleka
5 kasika secera
½ litre slatke pavlake

Voce po zelji moze jagode a moze i neko drugo voce  Koristila  sam borovnive i maline za  kremu a jagode i cokoladice za dekoraciju


Slaganje torte

Pripremite jedan kalup velicine 23 do 25 cm Ja sam koristila okruglu formu za tortu kojoj se skidaju stranice
Bitno je da bude malo dublje nego obicna tepsija
Mozda je bolje cak neka cinija

Bitno je da u ciniji / formi stavite plasticnu foliju da bi virila sa svih strana
 A zatim krenite da slazete celavu tortu

Prvo slozite na dnu delove biskvita koje ste isitnili
preko toga stavite negde negde vruc puding krem
Preko toga slozite negde negde rasoredite voce po zelji
odozgo iseckani i izlomljeneu koru od torte pa opet krem voce i tako slazite dok ne slozite sve Odozgo bi trebala biti kore pokidanei stisnite malo spatulom lagano da se kora sjedini sa filom


Sa uzmite tu plasticnu  foliju koja je virila iz kalupa i sa njom oblozite pokrijte celu tortu i ostavite u frizider da se dobro ohladi
posle nekoliko sati ili pre serviranja samo izvuci i isfilovati je odozgo samo slagom i svezim jagodama i mozda sa po kojim liskom rendane mlecne cokolade
Posto je ovaj biskvit jako suv kad se ispece zato je bitno da puding bude vruc
I sve skupa kombinacija tog bude odlican lagani kolac

Prijatno i uzivajte u vasim trenucima provedenim u kuhinji jer ako ne usrecite nekog pored vas vasom hranom mozda cete usreciti sami sebe svaki put necim novim sto ste uspeli........
























Нема коментара:

Постави коментар